Raision Puusepät Oy
Puusepän taidonnäyte – Helsinki-Vantaan T2-terminaalin alakatto voitti Puupalkinnon 2022
teksti: Raision Puusepät / valokuvat ja videot: Roni Lehti
Raision Puuseppien valmistama Helsinki-Vantaan lentoaseman T2-terminaalin puualakatto voitti Puupalkinnon 2022. Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Puupalkinnon voittaja julkistetaan vuosittain syksyllä järjestettävässä Puupäivässä. Puupalkinnon myöntää Puuinfo Oy. Tuomariston palkintoperusteluna oli mm.: ”Vapaamuotoisen alakaton toteutus ja työnjälki on hieno esimerkki siitä, kuinka myös isoja kokonaisuuksia pystytään toteuttamaan kalustepuusepäntyön tarkkuudella.”
T2-terminaalin katto on pitkälti tehty Projectan toimittamilla Homagin puuntyöstökoneilla. Haastavan projektin vaatimuksia olivat korkealuokkaisuus, kestävyys ja pitkäikäisyys. Lisäksi vaatimuksena oli pintojen helppo huollettavuus ja komponenttien vaihdettavuus, tasalaatuisuus sekä puun hallittu ikääntyminen. Näihin vaatimuksiin päästiin huolellisella kohteeseen ja materiaaleihin tutustumisella. Avainasemassa olivat pitkäjänteinen 3D-suunnittelu ja puusepän ammattitaito.
Projekti alkoi keväällä 2019, jolloin Raision Puusepät otti osaa Allianssin järjestämään tarjouskilpailuun. Kesällä aloitettiin alakaton rakenteen suunnittelu yhdessä rakennesuunnittelijan kanssa.
Puualakatossa on käytetty monikerrospuulevyä, jonka pintapuuna on suomalaista vähäoksaista kuusta. Paneelikerrosten välissä kulkee mustalla huovalla päällystetty akustovilla. Katon muoto aaltoilee ja alimmillaan se on 2,8 metriä lattiasta ja korkeimmillaan 16 metrissä. Puualakattoa on lähtevien terminaalin alakatossa, terminaalin kattoikkunan ”Oculuksen” ympärillä sekä ulkolipassa. Yhteensä puualakattoa terminaalissa on noin 7700 m².
Kahta samanlaista osaa ei puualakatosta löydy
Kyseessä oli vaativa tietomallinnuskohde, johon mallinnettiin koko puualakatto arkkitehdin piirtämistä paneelien pinnoista. 3D-tietomalliin rakennettiin puuelementit pienimpiä yksityiskohtia myöden, kuten kaikki puurakenteet, ruuvien reiät, elementtien kannake-elimet ja näkyvien puupaneeleiden syysuunnat. Jokainen puualakaton osa on erilainen ja kaikki palat on nimikoitu. Katon jokainen puuosa on lähetetty yksitellen CNC-työstökoneelle, joka lukee 3D-kappaleita.
Valmiiksi työstetyt osat viimeisteltiin käsin. Sen jälkeen paneelit pintakäsiteltiin tuotannossa automaattilinjastolla, jonka ansiosta lopputulos on tasalaatuinen ja yhtenäinen. 20 m² kokoiset elementit kasattiin kokoonpanojigissä, jossa paneelit on asennettu puurunkoon millilleen ja jokainen ruuvinkanta on peitetty puutulpalla. Nämä 800 kiloiset elementit nostettiin pystyyn, pakattiin kuljetusta varten UV-säteilyltä suojaavaan suojamuoviin, jonka jälkeen ne nostettiin erikoiskuljetuksen kyytiin. Kaikki lähes 500 elementtiä on kuljetettu Raision Puuseppien tuotannosta Raisiosta Helsinki-Vantaan lentokentälle.
Puualakatto ilmestyi pala palalta
Ensimmäiset elementit nousivat kattoon lokakuussa 2020. Suuret, 3,2 m x 6,4 m kokoiset elementit nostettiin yksitellen kattoon ketjunostimilla ja ne kytkettiin kannake-elimiin millilleen oikeaan korkeuteen ja sijaintiinsa. Näin suuren katon asennuksessa oli oltava tarkkana, jottei liian suuret asennusvälit kasvata katon pinta-alaa, ja että katto mahtuu seinien sisäpuolelle. Elementtisaumat jatkuvat suorana läpi katon – Oculuksen läpi aina ulkolippaan asti.
Oculuksen puurimoitus toimitettiin myös valmiina elementteinä. Sen asennus oli erityisen haastava, sillä sen muoto taipuu keskeltä ulospäin ja päistä sisäänpäin. Elementit nostettiin ketjunostimilla ja ne asemoitiin millintarkasti oikeille paikoilleen. Urakkaan lisättiin myös iv- ja savunpoistokammiot, jotka tehtiin myötäilemään Oculuksen muotoa.
Kattoa syntyi tasaiseen tahtiin, ja viimeiset elementit asennettiin heinäkuussa 2021. Paneeleihin oli jo tuotantovaiheessa koneistettu kaikki talotekniikan vaatimat kolot, joten muut urakoitsijat pääsivät tekemään kytkentöjä heti asennettu puuelementti kerrallaan. Puualakaton elementit on laskettu kestämään terminaalin talotekniikkaa sekä kahden huoltomiehen painon.
Katso video: T2 puualakatto – näin se tehtiin
Lyhyesti:
Puualakaton pinta-ala noin 7700 m²
Alakattoelementtejä yht. 480 kpl
Koko katon paneelit 10 030 kpl
Elementin paino n. 800 kg
Ulkolipan elementin paino 1500-2000 kg
Akustoivaa villaa yli 25 km
Tilaaja: SRV/T2 Allianssi
Arkkitehti: Ala Architects
Terminaalin päärakennesuunnittelu: Ramboll Finland
Puualakaton rakennesuunnittelu: A-insinöörit
Valokuvat ja videot: Roni Lehti
Puualakaton lisäksi Raision Puusepät toimitti mm. katon muotoa seuraavat savunpoistokammiot, sinisen akustisen otsan (All Gates), ulkolipan kaksoiskaarevan otsan ja lähtöaulaan 60 kpl check-in tiskikalustetta. Tiskien Corian-tasojen terävät kulmat on jiirattu. Tiskikalusteissa on paljon upotettua tekniikkaa ja säätöpöydät tarjoavat ergonomiset työolot.