<iframe src="//www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-5NJWK4" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe>

Automaatio elementtituotannossa – mukautuvat järjestelmät pienille ja suurille yrityksille

Vahvan ja jatkuva kasvu puurakentamisessa on saanut monet yritykset ajattelemaan tuotantonsa automatisointia.
Monissa yrityksissä tilauskanta on niin hyvä, että kysynnän tyydyttämiseen vaatii nopeutta ja joustavuutta toimituksissa. Käytännössä tämä tarkoittaa lyhyttä toimitus- ja rakennusaikaa. Joten vastaus näyttää olevan lisätä joustavasti kapasiteettia tuotannossa. Samaan aikaan saattaa olla pula ammattitaitoisesta henkilökunnasta tai ainakin nopeat muutokset henkilökunnan määrässä haastavia. Monet yritykset ovat siksi päätyneet nykyaikaistamaan tuotantolaitokset. Modulaarinen koneet ja järjestelmät mukautettavilla teknisillä ominaisuuksilla antavat yrityksille tämän lisäarvon.

Siinä missä suuret yritykset ovat ensisijaisesti kiinnostuneita kapasiteetin lisäyksestä investoimalla uuden tuotantolinjan, pieniä toimijalla on ennen sitä vastassa muita kysymyksiä. Yksi henkilö, kenellä on jonkin verran vastauksia näihin kysymyksiin, on saksalainen Andreas Gamper Bellenbergistä. Hänellä on puusepänliike, mutta tekee myös katto- ja LVI töitä. Lisäksi yritys rakentaa pientaloja, laajennuksia ja loft asuntoja, sekä elementtejä teollisuus- ja liikerakennuksiin aina 13 metrin korkeuteen asti. Pientaloja valmistuu noin 20 vuodessa.

Kasvavan kysynnän johdosta päätyi yritys hankkia olemassa olevan kokoonpanopöydän jatkeeksi hankkia Weinmann Compact linjan. Linja on varustettu kääntöpöydällä ja monitoimisillalla.

Gamper sanoo: ”Totta kai tarkoitus oli tuottaa elementtejä entistä tuottavammin, mutta aluksi myös tasapainottaa yrityksen toimintaa samalla. Esimerkiksi olemassa olevalla palkintyöstökeskus seisoi välillä jopa kaksi viikkoa, koska ne yleensä ovat ison kapasiteetin laitteita. Nyt ammattitaitoisen työvoiman työt jakaantuvat tasaisemmin”

Automaattisella monitoimisillalla kaikki työstöt sahauksista erilaisiin porauksiin ovat aina suunnittelijan piirustusten mukaisia. Esimerkkinä myös että tuotannossa ei kulu aikaa piirustusten lukemiseen, mittaamiseen ja merkkaamiseen kuten ennen. Ei tuottavien töiden osuus tehtaalla on vähentynyt merkittävästi.

Investoinnilla kohti tulevaisuutta

Vaikka Wolf System Osterhofen, Saksassa on eri kokoluokassa, jotkut perusasiat ja aikomukset ovat varmasti vertailukelpoisia. Tämä yritys näkee myös investoinnit tuotantojärjestelmään tärkeänä osa tulevaa ja tässä se on myös osa vankan kasvun strategiaa, joka on ollut voimassa jo vuosia. Tämä yritys valmistaa myös elementtejä pientaloihin ja kerrostaloihin, rinnallaan (voimakkaasti nouseva trendi) komponentit liikerakennuksiin (toimistot, myyntipisteet jne.) ja kunnallisiin rakennuksiin, kuten koulut ja lastentarhat.
Yhtiö on kasvanut voimakkaasti puutuotesektorilla viimeisten kymmenen vuoden aikana ja näkee edelleen merkittävää kasvupotentiaalia tällä alalla. Vuonna 2011 Wolf System osti WEINMANN linjan, jossa on neljä työpöytää ja kaksi monitoimisiltaa. Hankintaperusteena oli optimaalinen tuotantonopeus, koska tavoitteena oli lähinnä kapasiteetin lisäys. Tämän tavoitteen mielessä, tavalliset ”pullonkaulat” vähenivät jakamalla aikaa vievät toiminnat usealle pöydälle.

Luvut puhuvat puolestaan

Jotta linjan potentiaali saadaan hyödynnettyä maksimaalisesti, on oheistuotanto myös optimoitu. Materiaalit kuten palkkien käsittely (=puukomponentit), levyt, tarvikkeet ja eristeet ovat sijoitettu asianmukaisilla asemille käyttökohteen viereen. Lähtevät elementit otetaan vastaa työpöydältä siirtovaunuihin; ikkunat asennetaan elementteinä, jotka kipsilevyjen asemalla tai elementtivarastossa. Myös nämä aputyöasemat on suunnitellut ja toimittanut WEINMANN.

Vuonna 2011 Wolf System myi noin 100 puutalot; vuoteen 2015 mennessä luku oli kasvanut 180:een taloon. Viime vuonna WEINMANN linjalla tuotettiin noin 62.000 m² elementtejä puurakentamisen.
Toimitusjohtaja Jean-Luc Herrmann mainitsee puurakentamisen kasvun ollen yksi syy hankkia tuotantolinja: ”Halusimme myös lisätä elementtien valmiustasoa. Oli pula ammattitaitoisesta henkilökunnasta, joten oli järkevää vähentää kokoonpanon työtunteja ja virhelähteitä.
Tämä pätee kerrosrakentaminen sekä pientalotalo rakentamiseen. Mitä valmiimpana elementti menee työmaalle sitä lyhemmäksi jää työmaa-aika ja se tuo merkittäviä kustannussäästöjä. Myös muille, esimerkkinä parvekepidikkeet asennetaan jo tehtaalla.”

Toinen tuotantolinja jo valmisteilla

Tällä välin todellisuus on jo ohittanut kasvuskenaarion 2010/11. Yhtiö Osterhofen on jo saavuttaa rajat tuotantokapasiteetin suhteen uudelleen, vaikka WEINMANN tehdas toimii kahdessa vuorossa. Tämän seurauksena toinen linja on jo rakenteilla Osterhofeen. Siihen sisältyy kolme pöytää ja monitoimisilta.

Weinmann WBS 120 suurnopeusautomaattisaha

Katso taloteollisuuden ratkaisumme TÄSTÄ!