Elumatec Tech Tour 14.-16.11.2022

01.12.2022

-vierailu uuteen Elumatecin Infocenteriin Saksassa

teksti ja kuvat: Arto Parkko / Projecta Oy

Projecta Oy järjesti ma 14. – ke 16.11.2022 Saksaan suuntautuneen Elumatec Tech Tourin, jossa käytiin tutustumassa Elumatec-koneita käyttävään kahteen referenssiyritykseen, sekä Elumatecin uuteen, keväällä avattuun Infocenteriin Mühlackerissa.

Referenssikäynnit

STB Freigang GmbH valmistaa alumiiniovia ja -ikkunoita Schwalmstadtissa. Yritys käyttää pääasiassa Schüco-järjestelmiä, mutta on päättänyt pari vuotta sitten vaihtaa tuotantokoneet Elumatecin koneisiin. He ovat olleet erittäin tyytyväisiä päätökseensä ja kokonaisuuden toimintaan. Heillä oli nähtävillä 5-akselinen Elumatec DG 244 kaksoisjiirisaha, sekä 7,3 m pitkä 5-akselinen CNC-työstökeskus SBZ 151. STB Freigang:in edustaja kertoi, että työkuorman ollessa alempi SBZ 151 hoitaa myös kaikki profiileihin tehtävät sahaukset, kiitos autonomisten kiinnittimien ja ison Ø500 mm sahanterän.

Heillä on käytössään nykyään myös Schüco profiileilla Orgadatan Logikal ohjelmisto, josta suunnittelija lähettää EluCad rajapinnan kautta suoraan valmiit työstöohjelmat koneille. Mielenkiintoinen asia oli, että Orgadata tarjoaa leasingilla erillistä taulutietokonetelinettä tarratulostimineen, josta koneen tai työpisteen käyttäjä näkee tarvittavat yksityiskohdat työn toteuttamiseksi. Kyse on siis paperittomasta tehtaasta. Tällaiset taulutietokoneet olivat kaksoisjiirisahan, CNC:n ja profiilien varustelupöydän ääressä.

Heillä oli myös mielenkiintoinen ratkaisu oikeanmittaisten lasituslistojen katkaisuun. Elumatec TS 161 listasaha oli yhdistetty Rüchser RU-LAP-mittavasteeseen, jossa on radiolähettimellä varustettu mittasauva (kuva 1). Siinä on ideana, että mittasauvalla mitataan kasatun kehyksen sisäleveys siitä reunasta, johon halutaan tarkasti oikean mittainen lasituslista. Sitten lähetin lähettää mittavasteen ohjaimeen tarkalleen oikean mittatiedon 0,1 mm tarkkuudella, mittavaste säätyy oikeaan mittaan ja TS 161 sahan avulla voidaan helposti katkaista oikean mittainen lasituslista. Siten ei jää yhtään mittavirheistä johtuvia irvistäviä rakoja lasituslistojen välille.

Elumatec TechTour 2022
<em>Kuva 1 Elumatec TS 161 lasituslistasaha vas ja Ruchser LAP 3 mittavaste radiomittasauvoineen oik<em>

Espas GmbH valmistaa leikkipuistokalusteita. Heillä on puupalkkirunkojen vaihtoehtona maalattu alumiiniprofiili. Lisäksi he valmistavat leikkipuistokalusteiden komponentteja teräksestä. Alumiinisten runkotolppien käsittelyssä heillä on käytössä yksi Elumatec SBZ 628 XL profiilityöstökeskus, joka tekee kaikki tarvittavat rei’itykset ja sahaukset kerta-ajolla. Nyt operaattori lastaa sisäänsyöttökuljettimen aihioilla, valitsee ohjelmat ja lähtee tekemään toisia tehtäviä koneen hoitaessa työstöt. Heillä automaatioasteen kasvattaminen on ollut suuri askel, kun aiemmin tehtiin tarvittavat työstöt ja katkaisut käsityökaluilla. Omistajat olivat olleet niin tyytyväisiä hankintaan, että olivat hankkineet teräskomponenttivalmistukseensa Elumatec SBZ 151 7,3 m työstökeskuksen terästyöstövarustuksella. Elumatec SBZ 151:llä on mahdollista työstää teräsprofiileja. Poikkeuksena alumiinin työstöön on, että teräsprofiilista materiaalia voidaan poistaa 3 mm paksuudelta kerrallaan jyrsinnässä ja porauksessa, jonka jälkeen tehdään uusi sykli. Espas GmbH katkoo ja poraa neliöputkipalkkeja erilaisiin tarkoituksiin. Teräsvarustuksessa sahanteränä käytetään Ø400 mm sahanterää.

Elumatec Infocenter vierailu

Elumatec Infocenter on keväällä 2022 avattu uusi, avara ja valoisa pelkästään koneiden esittelyyn ja testaukseen varattu suuri tilakokonaisuus Mühlackerissa (kuva 2). Tilassa oli näytillä lähes kaikki Elumatecin konetarjonnan koneet. Ensimmäisenä tutustuimme tarkemmin SBZ 151 5-akseliseen työstökeskukseen (kuva 3). Se on jykevärakenteinen monitoimikone, jolla onnistuu erittäin monipuoliset työstöt eri materiaaleille. Koneen raskaat teräsvalurakenteet takaavat mittatarkkuuden, värinättömyyden ja pitkän kestoiän. SBZ 151:ssä on uudistetut järeät kappalekiinnittimet, joiden leukojen säätö käy nopeasti ja helposti ilman työkaluja (kuva 4). Lisäksi koneen rakenne on avoin, jolloin sen puhdistaminen on helppoa.

Elumatec Infocenter
<em>Kuva 2 Näkymää yläkerran neuvottelutilasta esittelyhalliin<em>
elumatec SBZ-151
<em>Kuva 3 Elumatec SBZ 151 5 akseliseen työstökeskukseen tutustumista<em>
Profiilinpysäytyslevy elumatec työstökeskus
<em>Kuva 4 Täysin piiloon laskeva järeä profiilinpysäytinlevy ja järeät ilman työkaluja säädettävät leuat kiinnittimissä<em>

Esittelyhallissa oli esillä tuoreella Elumatec-muotokielellä viimeistellyt SBZ 118- ja SBZ 125/85-työstökeskukset, joihin tutustuimme seuraavaksi. SBZ 118 on Elumatecin uusi 3-akselinen kompakti CNC-työstökeskus 3 m työstöalueella (kuva 5). SBZ 118 on erittäin nopea vaihtamaan työstöstä toiseen karan vieressä kulkevan 5 työkalun + 2 kulmavaihteen makasiinin ansiosta. Lisäksi sillä onnistuu ylipitkän profiilin työstö. Konetta käyttävä eräs asiakas oli kertonut, että se on 10 % nopeampi tekemään saman profiilin työstöt kuin isoveljensä SBZ 122/7x-sarjan koneet, joissa makasiini on työalueen takana (ko. asiakkaalla on molemmat).

Elumatec SBZ 118
<em>Kuva 5 Elumatec SBZ 118 3 akselinen CNC työstökeskus edustaa uutta Elumatecin muotokieltä<em>

Seuraavaksi tutustuimme uuteen 5-akseliseen Elumatec SBZ 125/85 CNC-työstökeskukseen (kuva 6). Kyseinen malli syntyi, kun SBZ 122/75 konetta paranneltiin asiakkaiden vaatimusten mukaiseksi: parempi ergonomia, luoksepäästävyys ja asetusajat. Syntyi 2-työalueinen SBZ 125/85, jossa työalueet ovat erikseen 2 x 3,1 m pitkiä päätytyöstöillä tai yksi pitkä työalue 8,2 m myös päätytyöstöillä. Koneessa on edistyksellistä, että leuat siirtyvät käyttäjän puoleiseen etureunaan lastauksen ajaksi ja palaavat takaisin keskemmälle työstön ajaksi -> parempi ergonomia ja luoksepäästävyys (kuva 7). Lyhyisiin asetusaikoihin päästään sillä, että koneen suojaseinä edessä aukeaa vain toisen työalueen kohdalta, jolloin työstöpää voi työskennellä toisen työalueen asetuksen aikana. Työkalumakasiini on koneen takana, mutta se liikkuu työstöpään luokse, joka nopeuttaa merkittävästi työkalunvaihtoa.

Elumatec SBZ 125/85
<em>Kuva 6 SBZ 12585 5 akselinen CNC työstökeskus uutuus<em>
SBZ 125/85 leuat
<em>Kuva 7 Leuat liikkuvat lähelle etureunaa lastauksen ajaksi ja palaavat taakse työalueelle työstöä varten SBZ 12585<em>

Toinen osa hallista on varattu PVC-ikkunoiden tuotantokoneille. Siellä olivat esillä samaan yritysryhmään kuuluvat italialaisen Somecon koneet (kuva 8.). Somecon tarjonta kattaa kaikki PVC-ikkunan valmistukseen liittyvät vaiheet työstöistä kasauksen kautta hitsaukseen ja loppukokoonpanoon. 4 kulmaa samanaikaisesti hitsaava automaatti oli vaikuttavan kokoinen (kuva 8.)

Somecon PVC-kehyksen hitsausautomaatti
<em>Kuva 8 Somecon PVC kehyksen hitsausautomaatti<em>

Ohjelmistoesittely – EluCad 4.1 ja EluCloud

Lopuksi Elusoftin, Elumatecin tytäryrityksen, Gunnar Lange esitteli meille EluCad 4.1 ohjelmointiohjelmistoa (kuva 9). EluCad on erittäin selkä ja looginen oppia. Lisäksi EluCad ei ole koneriippuvainen, vaan sillä kerran ohjelmoitu profiilintyöstö voidaan lähettää mille tahansa Elumatec -koneelle ilman, että ohjelmaa täytyisi tehdä jokaiselle erikseen. Lisäksi EluCad voidaan integroida toimimaan saumattomasti Orgadatan Logikal ohjelmiston parina. Käyttäjälle ei jää tehtäväksi kuin tarkistaa ohjelman olevan OK automaattisen ohjelmanluonnin jäljiltä ja lähettää se työstökeskukselle. EluCadiin saa myös option, jossa se lukee automaattisesti työstettävät piirteet *.stp tai *.x_t 3D-malleista. EluCad ohjelmiston valitsee yli 90 % Elumatec CNC-työstökeskuksen ostajista, koska se on erittäin helppo käyttää ja samaa ohjelmisto ohjelmoi monta konetta. Jos talossa on jo ajantasainen EluCad, niin uutta konetta varten ei tarvitse ostaa uutta ohjelmistoa, vaan olemassa olevalla voidaan ohjelmoida myös uusi kone.

Elusoftin-Gunnar-Lange
<em>Kuva 9 Elusoftin <strong>Gunnar Lange<strong> esitteli EluCad 41 helppokäyttöistä ohjelmointiohjelmistoa<em>

Toinen esitelty ohjelmisto oli EluCloud -ohjelmisto, joka on erittäin tehokas seurantaväline tuotannon tehokkuuden ja virheettömyyden seurantaan (Kuva 10). EluCloud on siis reaaliaikainen tuotantokoneen seurantatyökalu, joka pitää kirjaa siitä, miten konetta ajetaan. EluCloudiin voi kytkeä tuotannon kaikki koneet kaksoisjiirisahasta läpisyöttöiseen CNC-työstökeskukseen. EluCloud on myös varsin joustava ja sinne voi laatia omanlaisiaan raportointikäytäntöjä ja näkymiä.

EluCloud-on-Industy-4_0
<em>Kuva 10 EluCloud on Industy 40 tuotannon seurantatyökalu josta saa monenlaisia näkymiä esiin<em>

Retkellä käytiin myös tutustumassa ohimennen matkalla mm. Sinsheimin tekniikkamuseoon, jossa on harvinaisuutena museoidut Concorde ja Tupolev 144 yliäänilentokoneet katolla, sekä lukematon määrä ajoneuvokalustoa. Lisäksi ehdimme vielä lopuksi Stuttgartin Porsche museoon ennen paluumatkaa Suomeen. Kiitos retkelle osallistujille! Me kaikki olimme erittäin tyytyväisiä retken antiin.

Elumatec TechTour ryhmä 2023
<em>Kuva 11 Tyytyväisiä Elumatec isäntiä ja retkeläisiä Isäntinä <strong>Rutger Stuber<strong> vas ja <strong>Alexander Kondarev<strong> oik<em>
Concorde ja Tupolev 144
<em>Kuva 12 Concorde ja Tupolev 144 Sinsheimin Tekniikkamuseon katolla<em>
Porsche museo
<em>Kuva 13 Porsche museo Stuttgartissa<em>

Tutustu elumatecin alumiinintyöstökoneisiin.

Heikki Virta

Heikki Virta

+358 40 744 8548
tuotepäällikkö
lasin- ja alumiinintyöstökoneet
Projecta huolto

Haemme huoltotiimiimme kenttähuollon ammattilaista

04-07-2023
Projecta Oy on alansa johtava suomalainen teknisen kaupan konserni. Toimitamme asiakkaillemme räätälöityjä ratkaisuja mm. puutuoteteollisuuteen, alumiinintyöstöön sekä prosessi- ja tasolasiteollisuuden tarpeisiin. Edustamme alojensa johtavia kansainvälisiä päämiehiä ja olemme tunnettu innovatiivisen...
Riepe Frosted Edge Technology

Riepe Frosted Edge Technology – Mattanauhan viimeistely on ratkaistu

29-05-2023
Korkeakiiltoiset pinnat ovat olleet pitkään suosittuja kalusteissa. Mattapintaiset kalusteet ovat tällä hetkellä markkinoiden uusin trendi. Vaikka tämä uusin trendi tarjoaa kuluttajalle uusia vaihtoehtoja, se asettaa valmistajille uusia teknisiä haasteita kappaleiden...
Haws hätäsuihkut

Haws-hätäsuihkut Projectalta kaikkiin tarpeisiin

11-05-2023
Projecta Oy toimii virallisena Haws-hätäsuihkujen ja tarvikkeiden maahantuojana Suomessa ja Virossa. Projecta Oy varastoi Turussa Haws-hätäsuihkuja ja suihkujen varusteita. Hätäsuihkuvalmistaja Haws on kehittänyt ja valmistanut hätäsuihkuja jo 1950-luvulta lähtien. Tuotanto...
Homag at Ligna

LIGNA 15.-19.5.2023

12-04-2023
Puuntyöstöalan suurtapahtuma LIGNA.23 järjestetään tänä keväänä Hannoverissa Saksassa 15.-19.5.2023. Projectan konemyyjät ovat paikalla päämiestemme osastoilla. Sovitaan palaveriaika etukäteen, jolloin voimme tutustua yhdessä teitä kiinnostaviin ratkaisuihin!  Varaa meiltä aika henkilökohtaiseen kone-esittelyyn!...
SBZ-155_85

elumatecin osastolla BAU-messuilla 17.-22.4.2023 Saksassa

03-03-2023
elumatec BAU 2023:ssa: keskitymme asiakkaidemme tarpeisiin ja ratkaisuihin sekä koko tuotantoketjuun BAU-messut pidetään Münchenissä (17.–22.4.2023) ja elumatec AG esittelee messuilla uutta tuotevalikoimaansa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. elumatecin tiimillä on messukuume: vihdoinkin...
Puukone yleisnäkymä

Puukone 2023 positiivisessa hengessä!

02-03-2023
Projecta järjesti Turun seudulla Puukone messut yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Kolmen päivän aikana osallistuneissa yrityksissä vieraili kolmisen sataa asiakasta ympäri Suomen. Kaiken median luoman synkkyyden keskellä asiakaskunnassamme oli todella positiivinen...
Practive Tour 2023 group at Homag

Practive tour järjestettiin tammikuun lopulla

01-03-2023
Projectan perinteinen Practive tour seikkailtiin tammikuun lopulla Pohjois-Saksassa. Yhteensä 35 ryhmäläistä pääsi tutustumaan todella laajasti puuntyöstön ja kalusteiden valmistukseen. Tutustuimme rautaan, softaan ja paikalliseen tapaan tehdä kalusteita. Matkan aikana vierailimme...
PractiveTour 2023

Practive Tour 23.-26.1.2023

29-11-2022
Tervetuloa tutustumaan puuntyöstön uusimpiin innovaatioihin! Tehdasvierailut: • HOMAG GmbH, Competence Center Herzebrock • Homag Bohrsysteme GmbH • Homag Kantentechnik GmbH • Altendorf GmbH • Karl Heesemann GmbH • Venjakob Maschinenbau...