Elumatec Tech Tour 14.-16.11.2022

01.12.2022

-vierailu uuteen Elumatecin Infocenteriin Saksassa

teksti ja kuvat: Arto Parkko / Projecta Oy

Projecta Oy järjesti ma 14. – ke 16.11.2022 Saksaan suuntautuneen Elumatec Tech Tourin, jossa käytiin tutustumassa Elumatec-koneita käyttävään kahteen referenssiyritykseen, sekä Elumatecin uuteen, keväällä avattuun Infocenteriin Mühlackerissa.

Referenssikäynnit

STB Freigang GmbH valmistaa alumiiniovia ja -ikkunoita Schwalmstadtissa. Yritys käyttää pääasiassa Schüco-järjestelmiä, mutta on päättänyt pari vuotta sitten vaihtaa tuotantokoneet Elumatecin koneisiin. He ovat olleet erittäin tyytyväisiä päätökseensä ja kokonaisuuden toimintaan. Heillä oli nähtävillä 5-akselinen Elumatec DG 244 kaksoisjiirisaha, sekä 7,3 m pitkä 5-akselinen CNC-työstökeskus SBZ 151. STB Freigang:in edustaja kertoi, että työkuorman ollessa alempi SBZ 151 hoitaa myös kaikki profiileihin tehtävät sahaukset, kiitos autonomisten kiinnittimien ja ison Ø500 mm sahanterän.

Heillä on käytössään nykyään myös Schüco profiileilla Orgadatan Logikal ohjelmisto, josta suunnittelija lähettää EluCad rajapinnan kautta suoraan valmiit työstöohjelmat koneille. Mielenkiintoinen asia oli, että Orgadata tarjoaa leasingilla erillistä taulutietokonetelinettä tarratulostimineen, josta koneen tai työpisteen käyttäjä näkee tarvittavat yksityiskohdat työn toteuttamiseksi. Kyse on siis paperittomasta tehtaasta. Tällaiset taulutietokoneet olivat kaksoisjiirisahan, CNC:n ja profiilien varustelupöydän ääressä.

Heillä oli myös mielenkiintoinen ratkaisu oikeanmittaisten lasituslistojen katkaisuun. Elumatec TS 161 listasaha oli yhdistetty Rüchser RU-LAP-mittavasteeseen, jossa on radiolähettimellä varustettu mittasauva (kuva 1). Siinä on ideana, että mittasauvalla mitataan kasatun kehyksen sisäleveys siitä reunasta, johon halutaan tarkasti oikean mittainen lasituslista. Sitten lähetin lähettää mittavasteen ohjaimeen tarkalleen oikean mittatiedon 0,1 mm tarkkuudella, mittavaste säätyy oikeaan mittaan ja TS 161 sahan avulla voidaan helposti katkaista oikean mittainen lasituslista. Siten ei jää yhtään mittavirheistä johtuvia irvistäviä rakoja lasituslistojen välille.

Elumatec TechTour 2022
<em>Kuva 1 Elumatec TS 161 lasituslistasaha vas ja Ruchser LAP 3 mittavaste radiomittasauvoineen oik<em>

Espas GmbH valmistaa leikkipuistokalusteita. Heillä on puupalkkirunkojen vaihtoehtona maalattu alumiiniprofiili. Lisäksi he valmistavat leikkipuistokalusteiden komponentteja teräksestä. Alumiinisten runkotolppien käsittelyssä heillä on käytössä yksi Elumatec SBZ 628 XL profiilityöstökeskus, joka tekee kaikki tarvittavat rei’itykset ja sahaukset kerta-ajolla. Nyt operaattori lastaa sisäänsyöttökuljettimen aihioilla, valitsee ohjelmat ja lähtee tekemään toisia tehtäviä koneen hoitaessa työstöt. Heillä automaatioasteen kasvattaminen on ollut suuri askel, kun aiemmin tehtiin tarvittavat työstöt ja katkaisut käsityökaluilla. Omistajat olivat olleet niin tyytyväisiä hankintaan, että olivat hankkineet teräskomponenttivalmistukseensa Elumatec SBZ 151 7,3 m työstökeskuksen terästyöstövarustuksella. Elumatec SBZ 151:llä on mahdollista työstää teräsprofiileja. Poikkeuksena alumiinin työstöön on, että teräsprofiilista materiaalia voidaan poistaa 3 mm paksuudelta kerrallaan jyrsinnässä ja porauksessa, jonka jälkeen tehdään uusi sykli. Espas GmbH katkoo ja poraa neliöputkipalkkeja erilaisiin tarkoituksiin. Teräsvarustuksessa sahanteränä käytetään Ø400 mm sahanterää.

Elumatec Infocenter vierailu

Elumatec Infocenter on keväällä 2022 avattu uusi, avara ja valoisa pelkästään koneiden esittelyyn ja testaukseen varattu suuri tilakokonaisuus Mühlackerissa (kuva 2). Tilassa oli näytillä lähes kaikki Elumatecin konetarjonnan koneet. Ensimmäisenä tutustuimme tarkemmin SBZ 151 5-akseliseen työstökeskukseen (kuva 3). Se on jykevärakenteinen monitoimikone, jolla onnistuu erittäin monipuoliset työstöt eri materiaaleille. Koneen raskaat teräsvalurakenteet takaavat mittatarkkuuden, värinättömyyden ja pitkän kestoiän. SBZ 151:ssä on uudistetut järeät kappalekiinnittimet, joiden leukojen säätö käy nopeasti ja helposti ilman työkaluja (kuva 4). Lisäksi koneen rakenne on avoin, jolloin sen puhdistaminen on helppoa.

Elumatec Infocenter
<em>Kuva 2 Näkymää yläkerran neuvottelutilasta esittelyhalliin<em>
elumatec SBZ-151
<em>Kuva 3 Elumatec SBZ 151 5 akseliseen työstökeskukseen tutustumista<em>
Profiilinpysäytyslevy elumatec työstökeskus
<em>Kuva 4 Täysin piiloon laskeva järeä profiilinpysäytinlevy ja järeät ilman työkaluja säädettävät leuat kiinnittimissä<em>

Esittelyhallissa oli esillä tuoreella Elumatec-muotokielellä viimeistellyt SBZ 118- ja SBZ 125/85-työstökeskukset, joihin tutustuimme seuraavaksi. SBZ 118 on Elumatecin uusi 3-akselinen kompakti CNC-työstökeskus 3 m työstöalueella (kuva 5). SBZ 118 on erittäin nopea vaihtamaan työstöstä toiseen karan vieressä kulkevan 5 työkalun + 2 kulmavaihteen makasiinin ansiosta. Lisäksi sillä onnistuu ylipitkän profiilin työstö. Konetta käyttävä eräs asiakas oli kertonut, että se on 10 % nopeampi tekemään saman profiilin työstöt kuin isoveljensä SBZ 122/7x-sarjan koneet, joissa makasiini on työalueen takana (ko. asiakkaalla on molemmat).

Elumatec SBZ 118
<em>Kuva 5 Elumatec SBZ 118 3 akselinen CNC työstökeskus edustaa uutta Elumatecin muotokieltä<em>

Seuraavaksi tutustuimme uuteen 5-akseliseen Elumatec SBZ 125/85 CNC-työstökeskukseen (kuva 6). Kyseinen malli syntyi, kun SBZ 122/75 konetta paranneltiin asiakkaiden vaatimusten mukaiseksi: parempi ergonomia, luoksepäästävyys ja asetusajat. Syntyi 2-työalueinen SBZ 125/85, jossa työalueet ovat erikseen 2 x 3,1 m pitkiä päätytyöstöillä tai yksi pitkä työalue 8,2 m myös päätytyöstöillä. Koneessa on edistyksellistä, että leuat siirtyvät käyttäjän puoleiseen etureunaan lastauksen ajaksi ja palaavat takaisin keskemmälle työstön ajaksi -> parempi ergonomia ja luoksepäästävyys (kuva 7). Lyhyisiin asetusaikoihin päästään sillä, että koneen suojaseinä edessä aukeaa vain toisen työalueen kohdalta, jolloin työstöpää voi työskennellä toisen työalueen asetuksen aikana. Työkalumakasiini on koneen takana, mutta se liikkuu työstöpään luokse, joka nopeuttaa merkittävästi työkalunvaihtoa.

Elumatec SBZ 125/85
<em>Kuva 6 SBZ 12585 5 akselinen CNC työstökeskus uutuus<em>
SBZ 125/85 leuat
<em>Kuva 7 Leuat liikkuvat lähelle etureunaa lastauksen ajaksi ja palaavat taakse työalueelle työstöä varten SBZ 12585<em>

Toinen osa hallista on varattu PVC-ikkunoiden tuotantokoneille. Siellä olivat esillä samaan yritysryhmään kuuluvat italialaisen Somecon koneet (kuva 8.). Somecon tarjonta kattaa kaikki PVC-ikkunan valmistukseen liittyvät vaiheet työstöistä kasauksen kautta hitsaukseen ja loppukokoonpanoon. 4 kulmaa samanaikaisesti hitsaava automaatti oli vaikuttavan kokoinen (kuva 8.)

Somecon PVC-kehyksen hitsausautomaatti
<em>Kuva 8 Somecon PVC kehyksen hitsausautomaatti<em>

Ohjelmistoesittely – EluCad 4.1 ja EluCloud

Lopuksi Elusoftin, Elumatecin tytäryrityksen, Gunnar Lange esitteli meille EluCad 4.1 ohjelmointiohjelmistoa (kuva 9). EluCad on erittäin selkä ja looginen oppia. Lisäksi EluCad ei ole koneriippuvainen, vaan sillä kerran ohjelmoitu profiilintyöstö voidaan lähettää mille tahansa Elumatec -koneelle ilman, että ohjelmaa täytyisi tehdä jokaiselle erikseen. Lisäksi EluCad voidaan integroida toimimaan saumattomasti Orgadatan Logikal ohjelmiston parina. Käyttäjälle ei jää tehtäväksi kuin tarkistaa ohjelman olevan OK automaattisen ohjelmanluonnin jäljiltä ja lähettää se työstökeskukselle. EluCadiin saa myös option, jossa se lukee automaattisesti työstettävät piirteet *.stp tai *.x_t 3D-malleista. EluCad ohjelmiston valitsee yli 90 % Elumatec CNC-työstökeskuksen ostajista, koska se on erittäin helppo käyttää ja samaa ohjelmisto ohjelmoi monta konetta. Jos talossa on jo ajantasainen EluCad, niin uutta konetta varten ei tarvitse ostaa uutta ohjelmistoa, vaan olemassa olevalla voidaan ohjelmoida myös uusi kone.

Elusoftin-Gunnar-Lange
<em>Kuva 9 Elusoftin <strong>Gunnar Lange<strong> esitteli EluCad 41 helppokäyttöistä ohjelmointiohjelmistoa<em>

Toinen esitelty ohjelmisto oli EluCloud -ohjelmisto, joka on erittäin tehokas seurantaväline tuotannon tehokkuuden ja virheettömyyden seurantaan (Kuva 10). EluCloud on siis reaaliaikainen tuotantokoneen seurantatyökalu, joka pitää kirjaa siitä, miten konetta ajetaan. EluCloudiin voi kytkeä tuotannon kaikki koneet kaksoisjiirisahasta läpisyöttöiseen CNC-työstökeskukseen. EluCloud on myös varsin joustava ja sinne voi laatia omanlaisiaan raportointikäytäntöjä ja näkymiä.

EluCloud-on-Industy-4_0
<em>Kuva 10 EluCloud on Industy 40 tuotannon seurantatyökalu josta saa monenlaisia näkymiä esiin<em>

Retkellä käytiin myös tutustumassa ohimennen matkalla mm. Sinsheimin tekniikkamuseoon, jossa on harvinaisuutena museoidut Concorde ja Tupolev 144 yliäänilentokoneet katolla, sekä lukematon määrä ajoneuvokalustoa. Lisäksi ehdimme vielä lopuksi Stuttgartin Porsche museoon ennen paluumatkaa Suomeen. Kiitos retkelle osallistujille! Me kaikki olimme erittäin tyytyväisiä retken antiin.

Elumatec TechTour ryhmä 2023
<em>Kuva 11 Tyytyväisiä Elumatec isäntiä ja retkeläisiä Isäntinä <strong>Rutger Stuber<strong> vas ja <strong>Alexander Kondarev<strong> oik<em>
Concorde ja Tupolev 144
<em>Kuva 12 Concorde ja Tupolev 144 Sinsheimin Tekniikkamuseon katolla<em>
Porsche museo
<em>Kuva 13 Porsche museo Stuttgartissa<em>

Tutustu elumatecin alumiinintyöstökoneisiin.

Heikki Virta

Heikki Virta

+358 20 771 3200
tuotepäällikkö
lasin- ja alumiinintyöstökoneet
iPad arvottu

Uudistunut verkkokauppa avattu – kolme iPadia arvottu ja uusi kilpailu käynnissä!

01-07-2024
Olemme iloisia voidessamme ilmoittaa, että uudistunut verkkokauppamme on nyt avattu! Asiakaskokemus ja helppokäyttöisyys ovat meille ensisijaisen tärkeitä, ja uusi verkkokauppa on suunniteltu juuri näitä tavoitteita silmällä pitäen. Julkaisun kunniaksi järjestimme...
Practive Tour at Homag

PractiveTour goes South: Puuntyöstön huippuhetkiä Etelä-Saksassa

19-06-2024
Kevään odotetuin tapahtuma, PractiveTour goes South, järjestettiin 14.-17.5.2024. Tänä vuonna Practive Tour suuntasi Etelä-Saksaan, kohti Schwarzwaldin postikorttimaisia maisemia. Tämä vuosittainen matka on tullut jo perinteeksi puusepänalalla. Sen tavoitteena on ollut...
IM Tekniikka by Projecta liiketoimintakauppa

Projecta Oy on ostanut IM Tekniikka Oy:n liiketoiminnan

19-06-2024
Projecta Oy ja IM Tekniikka Oy ovat kesäkuun alussa tehneet liiketoimintakaupan, jolla IM Tekniikka Oy:n liiketoiminta siirtyy Projecta Oy:lle. Yrityskaupan myötä Projectan teollisuustuotteiden ratkaisuvalikoima laajenee entisestään. IM Tekniiikka Oy on...
Storeteq F-100

Modulaarisen tehokkuuden mestari: STORETEQ F-100 muuttaa tuotantotilasi dynaamiseksi voimanpesäksi

14-06-2024
Tilojen tehokas hyödyntäminen on keskeistä nykyaikaisessa tuotannossa. HOMAGin STORETEQ F-100 tarjoaa juuri tähän ratkaisun: modulaarisen ja tilaa säästävän lähestymistavan paloitteluprosesseihin. Tässä artikkelissa käsittelemme, kuinka STORETEQ F-100 voi mukautua erilaisiin tuotantovaatimuksiin...
Annette-Bergring

Annette Bergring 20 vuotta Projectalla

06-06-2024
Annette Bergringin ura Projectalla alkoi loppuvuodesta 2002, kun hän saapui yritykseen henkilöstövuokrausyritys Eilakaislan kautta. Projecta etsi tuolloin taloushallintoon henkilöä työntekijän pitkän sairasloman ajaksi. Annette pääsi haastatteluun silloisen toimitusjohtajan Olli Tasalan...
Marko Tölgo

Marko Tõlgo: 20 vuotta huoltopalvelujen kulmakivenä Projecta Baltilla

03-06-2024
Projectan pitkäaikainen työntekijä, Marko Tõlgo, on työskennellyt Projectan Viron toimipisteellä jo kunnioitettavat 20 vuotta. Marko pitkä ura Projectalla alkoi sattumalta McDonald'sissa, jossa hän huomasi Projectan työpaikkailmoitukseen sanomalehdessä. Ensimmäisessä työpaikassaan hän...
AROn EVO sarjat sähköpumput

ARO:n sähköiset EVO-sarjan kalvopumput:

31-05-2024
Tehokkuutta ja luotettavuutta teollisuuteen ARO, johtava kalvopumppujen valmistaja on kehittänyt uuden EVO-sarjan sähköisen kalvopumpputyypin, jota voidaan käyttää monilla teollisuudenaloilla, joissa vaaditaan luotettavaa ja tehokasta nesteiden siirtämistä. Tässä artikkelissa tutustumme sähköisten...
Alup webinaari

Kutsu: Tervetuloa ALUP-webinaariin 30.5.

24-05-2024
”Allegretto 2,2 –7,5 kW ­–suuren kompressorin edut pienessä paketissa” Asiakkaiden vaatimukset paineilmalle ovat kasvaneet. ALUP:in uutuus, Allegretto 2,2 - 7,5 kW, tarjoaa erinomaisen energiatehokkuuden lisäksi myös joukon muita etuja: kestävyyttä,...
Huoltoinsinööri

HAEMME HUOLTOTIIMIIMME HUOLTOINSINÖÖRIÄ TAI -TEKNIKKOA

07-05-2024
Projecta Oy on alansa johtava suomalainen teknisen kaupan konserni. Toimitamme asiakkaillemme räätälöityjä ratkaisuja mm. puutuoteteollisuuteen, alumiinintyöstöön sekä prosessi- ja tasolasiteollisuuden tarpeisiin. Edustamme alojensa johtavia kansainvälisiä päämiehiä ja olemme tunnettu innovatiivisen...
MSQ-järjestelmä

MSQ-mittausjärjestelmän käyttöönotto mahdollisti huikean kehitysaskeleen Homagin SAWTEQ S-300/400 flexTec ja SAWTEQ S-320 flexTec-sahoihin

17-04-2024
SAWTEQ S-300/400 flexTec ja SAWTEQ S-320 flexTec-sahojen suosio on saavutettu älykkäillä ratkaisuilla, jotka vaikuttavat sahauskaavioiden hallintaan, materiaalin käsittelyyn ja sahoihin integroituihin robotteihin. MSQ-mittausjärjestelmä valvoo sahauslaatua automaattisesti Sahojen robottikäytön hyödyn maksimoimiseksi...
Tolerance-check

tolerance Check: Aina korkealuokkainen sahaustulos materiaalijännityksistä huolimatta

17-04-2024
Uudet SAWTEQ S-300 ja S-400 sarjan paloittelusahat mullistavat taas sahausteknologiaa. Siihen liittyviä prosesseja sekä komponentteja on paranneltu entisestään. Ja mukaan on tuotu myös jotain aivan uutta, kuten toleranceCheck. Levyissä olevat...
Katupölyn poisto

Haaste kaupunkialueilla: Katupöly ja sen torjunta

22-03-2024
Kaupunkiympäristössä katupöly on monitahoinen ongelma, joka vaikuttaa kansanterveyteen, ympäristöön ja infrastruktuurin kestävyyteen. Tämä näennäisesti harmittomalta vaikuttava kaupunkielämän sivutuote kertyy monista lähteistä, kuten ajoneuvojen päästöistä, rakennustoiminnasta ja luonnollisesta eroosiosta. Se asettaa...
Axolift P300

UUTTA PROJECTALTA

22-03-2024
Älykäs ja turvallinen vaihtoehto tikkaille ja rakennustelineille AXOLIFT on lanseerannut uuden sisäkäyttöön tarkoitetun nostimen, manuaalisesti liikuteltavan ”push around” nostolavan P300. P300 -nostolava on manuaalinen saksinostin, joka on suunniteltu erityisesti matalien...
Laborshape

Uusi edustus Projectalle

28-02-2024
COMI S.p.A. – tuotantoratkaisut, jotka täyttävät jopa kaikkein vaativimmatkin odotukset Italialainen COMI S.p.A. perustettiin 1973 ja sen tavoitteena oli suunnitella ja valmistaa lämpömuovauskoneita, erityisesti kylmäsektorille. Kun merkittävä kehitys ulkomailla vakiinnutti...
Forvet-Francesca vaakaporakoneet

Forvet Francesca FC 16M poraus- ja jyrsintäkoneet 

20-02-2024
Forvetin valmistamat Francesca FC 16M -malliston poraus- ja jyrsintäkoneet edustavat lasintyöstön edistyneintä teknologiaa. Koneilla työstetään tasolasia, myös epäsäännöllisen muotoisia laseja. Koneet soveltuvat parhaiten näiden tuotteiden valmistukseen:  suihkukaapit ja -ovet  näyteikkunat ...
Homag-teknologiapaivat-2024

HOMAG Teknologiapäivät 2024  

19-02-2024
Tule tutustumaan uusiin ratkaisuihin ja mahdollisuuksiin Homagin näyttelytiloissa eri puolilla Saksaa   HOMAG Teknologiapäivillä vierailijat voivat tutustua levynpaloittelu-, CNC- ja reunalistoitusratkaisuihin sekä automaatioon ja erilaisiin digitaalisiin ratkaisuihin HOMAGin eri toimipisteissä Saksassa....
Exair Evac alipainetarraimet

E-vac alipainetarraimet − Turvallisuutta, helppoutta ja parempaa ergonomiaa

29-01-2024
Exairin innovatiivinen tuotesarja E-vac alipainetarraimet löytyy nyt Projectan valikoimista. Nämä paineilmaa käyttävät nostoapuvälineet tarjoavat edullisen, ergonomisen ja turvallisen ratkaisun erilaisiin kappaleen käsittelyihin. E-vac sopii teollisuuden nosto- ja asennustehtäviin, puristamiseen, kiinnitykseen...
Yritysleasing koneen hankintaan

Koneen tai laitteen hankinta rahoitusleasingilla

11-01-2024
Sijoita älykkäästi, säästä merkittävästi Kone- ja laitehankinnat ovat keskeinen osa monien yritysten toimintaa, mutta niiden hankinta voi olla merkittävä taloudellinen investointi. Rahoitusleasing tarjoaa kustannustehokkaan ja joustavan tavan hankkia tarvittavat koneet...
Hyvää joulua 2024

Projecta mukana tukemassa Team Rynkebytä

14-12-2023
Projecta sponsoroi Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkuetta, joka pyöräilee Pariisiin 29.6. - 6.7.2024. Tulevana kesänä 2 349 Team Rynkebyhyn osallistuvaa pyöräilijää monesta eri maasta hyppää satulaan ja polkaisee matkaan kohti Pariisia kerätäkseen rahaa...
Puusepanteollisuuspaiva-2024

Tapahtuma puusepänteollisuuden ammattilaisille!

13-12-2023
PUUSEPÄNteollisuuspäivä Holiday Club Vierumäki Urheiluopistontie 400, 19120 VierumäkiTiistaina 13.2.2024 klo 7.45-17.00 Lahden Seudun Puumiehet ry ja Puumiehet ry järjestävät neljännen Puusepänteollisuuspäivän Heinolassa Vierumäellä 13.2.2024! Tapahtuma on suunnattu puusepänteollisuus-, ikkuna- ja...
Shopping Cart
Scroll to Top