Täyskartiosuuttimet

Täyskartiolla tarkoitetaan suihkukuviota, jossa kartiomainen suihku saa kohteessa aikaiseksi pallomaisen kuvion. Pisarat jakautuvat yleisesti melko tasaisesti, keskittyen kuitenkin yleensä enemmän pallomaisen kuvion keskelle kuin laidoille. Huomioitavaa on, että kartioimainen kuvio pysyy tasaisena vain jonkin matkan ajan, ja mitä kauemmaksi pisarat suuttimesta etääntyvät, sitä epätasaisemmaksi niiden jakautuminen voi tulla. Erityisesti pienivirtauksisilla täyskariosuuttimilla pisarat voivat kulkeutua helposti esimerkiksi ilmanvirran mukana, koska pisarat ovat tällöin pieniä, muodostaen sumumaisen suihkun.

 

Täyskartiosuutintyypit


Täyskartion muodostavia pääsuutintyyppejä on olemassa neljä:

  • Aksiaalinen täyskartio, mallit CW, NC, MP, MPL, NCS, NCK ja WL
  • Tangentiaalinen täyskartio, malli WTZ
  • Spiraalitäyskartio, mallit TF, TFXP, ST ja STXP
  • Paineilmahajotteinen täyskartiosuutin, mallit XAAD, XAER, XAPR ja XASR

 

Suihkukulmat, virtaukset ja materiaalit

 

Täyskartiosuuttimia on saatavilla monina eri versioina, joten ne pystytään mitoittamaan tarkasti käyttökohteen vaatimusten mukaan.

Pienimmät suihkukulmat täyskartiosuuttimilla ovat 15 ja 30 astetta, kyseisiä suuttimia käytetään yleisesti kohteissa joissa virtaukselta tarvitaan hyvää iskuvoimaa/tunkeutumuskyky. Yleisimin käytetty suihkukulma on kuitenkin noin 60-90 astetta, jota on saatavilla niin akseliaali- kuin tangentiaalisena mallina. Levein suihkukulma mitä tangentiaalisilla ja aksiaalisilla täyskartiosuuttimilla aikaansaadaan on noin 120 astetta.

Spiraalimallin täyskartiosuuttimia on saatavilla useina eri vaihtoehtoina, saatavilla olevat suihkukulmat ovat 60, 90, 120 150 ja 170 astetta.

 

Täyskartiosuutinten virtaukset alkavat alle litrasta minuutissa, jolloin suuttimet ovat tavallisesti kierteellisiä, suuttimen aiheuttama pisarointi voi olla hienoa sumua. Kierrekoko pienimmissä täyskartiosuuttimissa on yleisesti 1/8". Suurimmat kierteelliset täyskartiosuuttimet ovat yleisesti kooltaan 6".

Suurimmat täyskartiosuuttimet ovat tavalliseti laippakiinnitteisiä, laippaliitos voi olla kooltaan jopa 12", virtaus on tällöin kymmeniä kuutioita minuutissa yhden barin paineella.

 

Kuten muillakin suuttimilla täyskartiosuuttimia on saatavilla useina eri materiaaleina. Yleisimmin käytetyt materiaalit ovat mesinki, ruostumaton teräs sekä haponkestävä teräs, mutta myös muoviset materiaalit kuten PTFE, PVDF ja polypropyleeni ovat yleisiä. Tarpeen vaatiessa saatavilla on myös erikoismateriaaleja, kuten stelliitti 6 ja Duplex teräkset.

 

Suutintyypin yleisimpiä käyttökohteita


  • Kaasun pesu ja jäähdytys
  • Vaahdontorjunta
  • Palontorjunta
  • Pölyntorjunta
  • Kostutus
21

20 tuote(tta)

21

20 tuote(tta)