Haapaveden Puukaluste tehostaa tuotantoaan nestaamalla

14.03.2012

Haapaveden Puukaluste Oy on yksi Suomen tunnetuimpia erikoiskalusteiden valmistajia. Haapaveden Puukalusteen erikoisalaa ovat mm. julkisten tilojen kalusteet ja vaativat kalusteprojektit koko Suomen alueella. Erikoiskalusteiden tuotanto perustuu tilaustöihin ja jokainen tuote tehdään asiakkaan mittojen mukaan. Kun jokainen työ on yksilöllinen, matka suunnittelijan pöydältä valmiiksi tuotteeksi vaatii tuotannolta joustavuutta ja tehokkuutta.

Tehokkaan tuotannon ja nykyaikaisten laitteiden ansiosta myös yksilöllisten tuotteiden valmistus voi olla kustannustehokasta. Haapaveden Puukaluste kuitenkin kunnioittaa myös perinteistä puusepänosaamista ja ammattitaitoa, jota sille on kertynyt yli 35 vuoden ajalta. Perinteinen puusepänosaaminen yhdistettynä nykyaikaiseen CNC-teknologiaan takaa parhaan lopputuloksen - sen että asiakkaan jokainen toive on toteutettavissa kustannustehokkaasti.

Lisää tehokkuutta uusilla investoinneilla

Vuoden vaihteessa Haapaveden Puukaluste hankki kerralla kaksi uutta Homag-ryhmän CNC-työstökonetta, kun Projecta Oy toimitti Haapavedelle nestaavan Weeke Vantage 200 -työstökeskuksen sekä pystymallisen BHX 050 -työstökoneen. Projectan tuotepäällikkö Antti Bangin mukaan kyseessä on ensimmäinen Suomeen toimitettu Vantage 200 -sarjan kone: "Vantage 200 on maailman suurimman puuntyöstökonevalmistajan eli Homag-ryhmän uusin nestaava konemalli ja toimitettu työstökeskus on ensimmäinen laatuaan Suomessa."

Nestaamalla säästetään työaikaa kun sahaus jää työvaiheena kokonaan pois. Osat jyrsitään irti isosta levystä samassa työvaiheessa kun niihin koneistetaan muut tarvittavat poraukset ja jyrsinnät. "Meidän tuotannossa nestaava kone on paljon tehokkaampi kuin perinteinen CNC.", kertoo Haapaveden Puukalusteen toimitusjohtaja Esko Salmikangas, "varsinkin tulevaisuudessa meidän tarpeet levymäisten kappaleiden työstämiseen mm. kouluille ja sairaaloille kasvaa."

Salmikangas korostaa myös ohjelmistopuolen merkitystä: "Suunnittelu ja tuotanto täytyy sovittaa yhteen, jotta nestauksesta saadaan kaikki hyöty irti". Erikoiskalusteiden suunnitteluohjelmistoksi Haapaveden Puukaluste hankki Saksalaisen Imos AG:n CAD|CAM -ohjelmiston, jonka avulla on tarkoitus automatisoida koko tuotantoprosessi suunnittelusta aina tuotantoon saakka. Imos ohjelmistoja Suomessa edustaa Projecta Oy.

"Aika näppärästi tuolla nestaavalla koneella kyllä käy myös yksittäiskappaleiden työstäminen. Nestaava kone on myös ollut nopeampi kuin tuo pystymallinen BHX-050, joka hankittiinkin apukoneeksi. Sillä me työstämme lähinnä alihankinnasta tulevia kappaleita ja ruuhkahuippuina voidaan sitten ajaa kahdella koneella yhtä aikaa."

BHX-050 sopiikin kompaktin kokonsa ansiosta erinomaisesti juuri pienempään tuotantotarpeeseen tai apukoneeksi. "Koneella voidaan tehdä kaikki perustyöstöt poraukset, jyrsinnät ja uritukset ja se vie kokonaisuudessaan vain 5m2 lattiatilaa tuotannosta. Kyseinen konemalli lanseerattiin vuoden 2009 Ligna-messuilla ja nyt sitä on myyty maailmanlaajuisesti alle kolmessa vuodessa jo yli 1000 kappaletta.", kertoo tuotepäällikkö Bang.

Yhteistyö Projectan kanssa

Haapavedellä oli jo ennestään kokemusta Homag-ryhmän tuotteista. "Meillä oli listakone ja palkkisaha jo ennestään näitä saman ryhmän koneita. Luottamus Homagin koneisiin on vahva, ne on hyvin tehtyjä koneita. Laadun näkee kun vaikka messuilla vertailee rakenteita, runkoa ja komponentteja. Ne ovat myös hyvännäköisiä koneita, kaikki ylimääräinen on piilossa ja niissä ei törrötä ylimääräisiä johtoja näkyvissä. Helpommin kehtaa semmoisen tuohon tuotantoon tuoda.", toteaa Salmikangas.

Myös huolto ja varaosatoimitukset ovat Salmikankaan mukaan toimineet hienosti: "Jos jotain on ollut, osat on tullut nopeasti ja huolto on pelannut." Salmikankaan mielestä myös Homagin hintakilpailukyky on viime vuosina parantunut: "Eihän se vieläkään halvin ole, mutta edut ovat niin paljon suuremmat."

www.haapavedenpuukaluste.fi

Lisätiedot:


Antti Bang
tuotepäällikkö
020 771 3332

Muut uutiset

Tuotehaku